Bejelentés


drhajnalattila Jó egészséget!

Ma 25 éve, hogy az intézetemben megcsináltam az első műtétet, akkor mikor magánegészségügyet, mint olyat nem is lehetett kimondani. Akarva-akaratlanul  az ember visszatekint 25 év elteltével és még mindig van min elgondolkodnia. Pl. hogyan lehet az, hogy 25 év után sincs Budapesttől keletre követő. Szinte hihetetlen, hogy sem Szegeden, sem Debrecenben, sem Miskolcon  nem működik ilyen intézet. Emlékszem, hogyan fogadta a szakma maga a tényt ,hogy az intézet működik, és azokat az úttörő megoldásokat, melyek ellenkeztek az akkori felfogással. Pl. egy méhszájműtét után a betegnek 7 napig kellett a kórházban tartózkodnia, én elengedtem a műtét után pár órával. Vagy az országban a "nagyok" nem engedték a mini hurok felhelyezését nem szült nőknek. Miért?- Csak. Hiába volt az érvelés.hogy éppen azért gyártják. Körülbelül 3-4 éve engedik felhelyezni. Tőlem kérdezték, hogy milyen tapasztalatom van, mert tudták, hogy én felteszem. Csak jót tudok mondani. Az igaz .hogy most a hazai termék gyártását megszüntették, mert nem fogyott.

Örömömre szolgál, hogy ezen 25 év alatt semmilyen szakmai , erkölcsi, etikai hibát nem vétettünk.Ezt csak úgy lehet elérni, mind szakmai mind etikai téren, hogy a beteg érdekeit szolgáló elveket szigorúan betartjuk. A múltkoriban történt. hogy egy budapesti beteg itt akarta a a terhességét megszakíttatni. Eljött a barátjával, aki a beteggel együtt akart lenni a kórteremben, annál is inkább, mert akkor csak ő volt az egyetlen páciens. Közöltem vele, hogy erre nincs mód. De ő azért választott magánintézetet, hogy együtt legyen a barátnőjével és nem érti,hogy miért nem mehet fel, Mondtam, mert a kórterem és műtő baktérium terheltségét amennyire csak lehet nem akarom növelni. Akkor ő/ők elmennek. Elnézést kértem, hogy ez nem tisztázódott előbb , de természetesen elmehet/nek. Végül. ha kicsit ingerülten is ,de tudomásul vette az elmondottakat. Mikor felmentünk a kórterembe, a beteg nagyon megköszönte, hogy nem engedtem fel  - ahogy ő fogalmazott - erőszakos barátját. "Ha vége a procedúrának a következő "megszakításom" azonnal a barátom lesz"  - tette hozzá. Sajnos többször a dolgozók ismerőseivel is meg kell értetni ezt.

Önkéntelenül is jön a kérdés: megérte?  Meg, és nemcsak azért , mert az ember elfelejti, a nehézségeket, de bebizonyosodott, hogy ez lesz a jövő! Szerencsére van utódom, aki igen jól alkalmazkodik a szakmai kihívásokhoz. Az állami egészségügynek , mely feudális szemlélettel működik, nincs jövője, csak múltja. Az nem egészségügyi ellátás, ahol 3-7 perc jut egy betegre! Ott ahol nem azt nézi az orvos, hogy mi baja van a betegnek, hanem azt mi bajom lehet a betegből; ott ahol nem egészben lehet és kell szemlélni a beteget, ott a beteg csak veszíthet.

Sokáig ülhetnék. és írhatnék az egészségügyről, de nincs értelme.
Én azt gondolom, hogy az irány, az elvek jók. Ezen az úton kell menni tovább. Kívánom minden követőnek. hogy működésük ne legyen rosszabb az enyémnél!

2018. május 31.