Bejelentés


drhajnalattila Jó egészséget!

Amit a terhességmegszakításról tudni kell

Intézetemben, ami 19 éve működik, a fő profil a terhességmegszakítás lett.
Ez nem meglepő, hiszen ez egy összetett beavatkozás. Kicsit mindenki - így vagy úgy- de szégyelli, hogy ez történt vele. Ez nemcsak testi, hanem lelki teherrel jár.
Nekünk mindkettőt kezelni kell. Sokszor a lelki betegség nagyobb mint a testi. Igyekszünk kiküszöbölni minden olyan anomáliát, ami bántaná a lelki sebet. Minden pacienst vendégnek tekintünk, akinek a problémáját nekünk kell megoldani.
A műtéteket általában hétvégén végezzük, azért mert senki nem akarja tudatni a munkahelyén, hogy kórházba kell mennie. A diákoknak is jobb a hétvége,mert nem kell hiányozni, magyarázkodni az osztályfőnöknek. A diszkréció ebben a légkörben elengedhetetlen. Természetesen akinek nem jó a hétvége annak megcsináljuk hétköznap délután.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a beavatkozást a legrövidebb időn belül el tudjuk végezni. Ez most fontos tényező lett, mióta a törvény rendelkezését pontosították, hogy csak olyan terhességet lehet megszakítani, amely a megszakítás pillanatában nem haladja meg a 11hét 6 napot.
Hogyan történik egy terhességmegszakítás itt nálam?
Először is meg kell állapítani a terhességet. Ennek meg kell történnie az intézetemben is. Más leletet is figyelembe veszünk , de nem nélkülözheti az általunk elvégzendő vizsgálatot. Az intézetben csak 11 hetes 6 napos terhesség szakítható meg.
Sokan úgy gondolják, hogy mivel magánintézet, itt nagyobb terhesség is megszakítható. A törvény ránk is vonatkozik. Erre bizonyos országokban lehetőség van, de Magyarországon csak akkor ha a magzat súlyos, élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességgel rendelkezik vagy az anyai élet a terhesség kiviselésével életveszélybe kerül. Ezeket a kritériumokat csak vezető intézet állapíthatja meg, pl: Klinikák.
A terhesség megállapítása után igénybe kell venni a családsegítő központot, ahol tájékoztatják a terhességmegszakítás veszélyéről, az állam által nyújtható segítségről, de a legfontosabb ,hogy ellenörzik volt-e 3 nap gondolkodási ideje eldönteni a terhesség sorsát. Tudom, hogy sokan azt mondják ez a procedura megalázó. Ha a munkatársak jól végzik munkájukat nem az. Én azt hiszem az orvosoknak is jó, mert nem érheti őket az a vád, hogy rábeszélte a beteget - nem is tudom mi történt velem- és már meg is történt a beavatkozás.
Nálunk máshova nem kell menni, a többi szükséges vizsgálatot pl. vércsoport meghatározás itt helyben elvégezzük.
Tehát, ha kétszer megjelent a családsegítőnél (a háromnapos kritériummal) akkor itt nálunk a megbeszélt időpontban megjelenik , a beavatkozást elvégezzük.
Azoknak a pácienseknek, akik még nem szültek vagy csak egyet szültek és szülni akarnak, egy "pálcát" helyezünk fel a méhnyakba. Ez azt a célt szolgálja, hogy bizonyos időintervallumban ez a pálca megduzzad és kitágítja kíméletesen a méhnyakat, hogy be lehessen hatolni a méh üregébe. Ahogy szoktam mondani: helyettem dolgozik. Ez tulajdonképpen a méhnyak záróízmát kíméli. Maga a felhelyezés nem fájdalmas, pár perces beavatkozás csupán. Nem szabad hinni a különböző helyeken megjelenő híreknek, hogy ez fájdalmas beavatkozás. Ha nem sietünk, nem kapkodunk ,szinte meg sem érzi a terhes.
Maga a műtét altatásban történik. Egy tűszúrást érez a jobb karjában , melybe infúziót kötünk és ezen keresztül adagoljuk a gyógyszereket.
Minden beavatkozás csak elalvás után történik. A vácumaspirátorral kiszívjuk a terhességet, majd kíméletesen kanállal ellenörizzük, hogy nem maradt -e vissza valami.
Ébredés után a páciens kikerül a kórterembe, ahol teát kap. Majd együtt kávézunk és végül szendvicset fogyaszthat. Leellenőrizzük az éberségét és ha minden rendben van hazaengedjük. Arra figyelmeztetjük, hogy gépkocsit nem vezethet és ha lehet kísérővel menjen haza.
Természetesen elengedés előtt megbeszéljük a kontroll időpontját, a követendő védekezést s akár a műtéttel kapcsolatos kérdéseket is.
Pár szót a most nagy vitát kiváltó abortusztablettáról. Még én sem rendelkezem vele.
Szakmai szempontból biztos, hogy a legkíméletesebb, de a páciens szempontjából nem biztos. Csak intézetben alkalmazható, addig az intézetben kell maradni, míg a vetélés meg nem történik.
2x2 tabletta bevétele után igen erős görcs kezdődik. Nagyobb mint egy mensesgörcs. Azt nem tudni mennyi ideig tart, több óra, de lehet egy nap is. Általában nagy görcsök közepette a vetélés megtörténik. Utána a görcsölés tovább tart és a vérzés is elhúzódó lesz. Sajnos nem biztos, hogy a vetélés tökéletesen megtörtént, ezért viszonylag nagy számban a méh üregét akár napok múlva is át kell kaparni.
Véleményem szerint, mint alternatívát meg kell adni a nőknek ,hogy választhassák, de úgy gondolom nem sokan élnének a lehetőséggel. Kiszámithatatlan az időintervallum, és fájdalmasabb. A méh, méhnyak számára kíméletes és a kockázati tényező jelentősen csökken, hiszen minden beavatkozás kockázattal jár.
2012. május.
Dr.Hajnal Attila
Szükség esetén szállás megoldható-  ha itt akarja tölteni a három napos várakozási időt a Családvédelmi Szolgálathoz.