Bejelentés


drhajnalattila Jó egészséget!

Dr. Horváth Zsuzsa


 

Pánikroham: a szervezet vészcsengője a beteg részére, mely jelzi, hogy lassítson vagy változtasson életén, mert baj lesz. Tünetei: szapora szívverés, remegés, izzadás, fulladásérzés, mellkasi fájdalom, torokszorítás érzés, szédülés, hasi panaszok, szédülés esetleg ájulás, halálfélelem… Ebből ha csak 4 tünet megvan és belgyógyászati okok nem magyarázzák meg, akkor pánikrohamról beszélünk. Gyakori rosszullétek esetén emellé a rosszullétektől való félelem is csatlakozik, mely gátolja a beteget mindennapi teendőiben, akár a házból sem mer kilépni.

 

Depresszió: a szervezet a sok stressz hatására kimerül, feladatmegoldó készségek beszűkülnek, a betegnél koncentrációs zavarok, alvászavar, étvágy csökkenése jelentkezik, mindent negatívan lát, jövőt, önmagát, a világot, és ebből a körből nem tud kijutni, mert elveszti az erejét ahhoz, hogy a dolgokon változtasson. A legfontosabb tünet az örömérzet elvesztése és az érdeklődésé, egyre idegesebb, feszültebb lesz olyan dolgoktól is, melyek korábban örömet okoztak ezért zárkózottá válik.

 

Dementia: legfontosabb tünetei a memória zavar (nehezen idéz fel dolgokat, pl. mi történt tegnap, rakott-e sót a levesbe…), figyelem és koncentráció zavara (nehezen tudja követni a társalgást, tv-műsorokat), és lassabban képes a hétköznapi teendőit ellátni, vagy egyáltalán nem. A elbutulásoknak sokféle lefolyása lehet: lépcsőzetesen romló, rohamos, lassú-enyhe, és sokféle oka: ér eredetű, Alzheimer, egyéb megbetegedések pedig tovább gyorsíthatják ezt a folyamatot ( cukor, vérnyomás…). Már 40 éves kor előtt is jelentkezhetnek tünetei, és minél hamarabb kezdődik mega a beteg kezelése, annál többet lehet megmenteni a beteg életmódjából.

 

Függőségek: a függőségek általában valamilyen hiánypótlás a lélek számára, esetleg a felgyülemlett feszültség levezetését szolgálják. Ez lehet alkohol, drog, játékszenvedély, de akár étkezési zavarokban, hajtépésben, körömrágásban, tolvajlásban… is megjelenhetnek. Rendszerint nem csak lelki, de testi függőség is kialakul, megvonás esetén nemcsak pszichés (szorongás, depresszió…), de testi tünetek is jelentkeznek (hasi, mellkasi panaszok,remegés…). A tartós függőségek személyiségtorzulásokat, elbutulást, valamint maradandó testi elváltozásokat okoznak (szív, máj, vese…). Ezért fontos, hogy minél hamarabb megfelelő ellátásban részesüljön a beteg.

 

Pszichotikus zavarok: nem csak a szkizofrénia okozhat hallucinációkat ( olyan dolgokat lát, hall vagy érez a beteg, ami nincs ott) és téveszméket (megmérgezik, üldözik, megcsalják, különleges képességei vannak, kicserélték őt vagy rokonait másra, hiányzik a testéből egy szerv, vagy pluszban van…). Ezek a tünetek létrejöhetnek egyéb megbetegedésekben is (cukor, pajzsmirigy….). Ezen tünetek nagymértékben károsítják az agyat, mint egy epilepsziás roham, csak nem olyan látványosak. Hosszú távon a memória és az intellektus hanyatlásán kívül az érzelem is károsodnak, elsivárosodnak, az öröm, az érzelmek, az érdeklődés is elvész. Szkizofréniában a hallucinációk és téveszméket megelőzi a zárkózottság, az öröm hiánya és önmagunk elhanyagolása és a személyiség szétesése akár évekkel is. Paranoid zavarokban a személyiség kontakt marad, napi rutinját megtartja, de a téves eszméjével kapcsolatban semmilyen belátása nincs, mereven ragaszkodik egy általa felépített komplex elképzeléshez és ettől eltántorítani nem lehet.

 

Emellett foglalkozunk még kényszerbetegségekkel, alvászavarral szorongásos tünetekkel, és minden olyan lelki problémával, melyek megkeserítik a mindennapi életét.