Bejelentés


drhajnalattila Jó egészséget!

Meleg helyzetek

 

A jó diagnózis sorsokat változtathat meg. Egy régebbi betegem kért meg, hogy nézzek meg egy fiatalasszonyt, aki régen küszködik problémájával. Első vizsgálatkor szokványos esetnek látszott: kezelések ellenére megjelenő folyás. Megkértem, hogy legközelebb ha jön ne mosakodjon, hogy lássam a folyás milyenségét. Azt állapítottam meg, hogy igen agresszív akut fertőzésről van szó. Óvatosan tettem fel a kérdést: nincs-e külső partner? A válasz ez volt: "Fiatal házasok vagyunk, örülünk egymásnak. Nem hiszem, hogy bármelyikünknek is eszébe jutna egy harmadik." Azzal váltunk el, hogy a nevemben megkérdezi a férjét. Pár nap múlva könnyes szemmel mesélte az otthon történteket. A kérdésemre nem a várt válasz hangzott el, hanem az , hogy "Miért? Baj lenne?" Kiderült, hogy a férj barátja, akivel rendszeresen együtt dolgozott, több, mint munkatárs. Akkor még a meleg helyzetet nagyon hidegen kezelték, annyira, hogy elváltak. A nő másik városba költözött, de évek múlva sem tudta feldogozni a történteket.

Egy beteg megjelenik a rendelésemen, és mintha tegnap járt volna itt, elém teszi az általam írt leletet és közli: azóta el is vált. Miután látja, hogy ezt nem tudom kiolvasni a leletből, folytatja. "Több, mit két évvel ezelőtt voltam itt, és én akkor megsértődtem a Főorvos Úrra. Azt mondta, hogy a kiújuló folyások hátterében egy harmadik személyt feltételez. Akkoriban finoman kikértem magamnak, mert mi szépen élünk, mindkettőnknek nagy vállalkozása van, a szabdidőnket együtt töltjük. Egyik alkalommal a férjem megkért, hogy hozzak fel valamit a kocsijából. Keresés közben a kezembe akadt egy felbontott óvszeres doboz. Pár másodperc alatt minden átértékelődött bennem, a munkavacsorák, külföldi utak, hosszú megbeszélések, mert mi nem használtunk óvszert. Eszembe jutott a maga kérdése is. Nem szóltam a férjemnek semmit, hanem magánnyomozót fogadtam, aki kiderítette, hogy a férjem az egyik szórakozóhelyen konzumhölgyekkel létesít kapcsolatot."

 

Terhes terhesség

Amikor a páciens  ilyen gonddal jelentkezik az intézetünkben, akkor tudjuk, hogy több terhes problémát kell megoldanunk. Olyat nem tudunk, amelyet a törvény nem tesz lehetővé ( 12 hétnél nagyobb terhességet megszakítani, vagy tartózkodási engedély nélküli külföldi állampolgároknak elvégezni), de olyat igen, melyeket nagyobb intézet nem képes. Anya jelentkezik 16 éves lányával, és a legnagyobb problémája, hogy a férje ne tudja meg. Elmondom, hogyan történik a terhességmegszakítás, de nehezen tudunk megegyezni az időpontban, mert csak az motiválja. a lány apja meg ne tudja.

Tinédzser pár lép be a rendelőbe. A lány , akit a nagyszülei nevelnek, terhes. Hivatalosan az anyja az illetékes, de ő nem egyezik bele az abortuszba. Felhívjuk a gyámhivatalt és ezt a terhet is elintézzük.

 

Idősebb nő azzal a kéréssel fordul hozzánk, hogy terhességmegszakítását a férje nem tudhatja meg. Kiderítjük, mikor dolgozik a férj délutános műszakban, mikor tud a nagymama a gyerekre vigyázni. Mire a férj este tízkor hazaér, a családi harmónia is helyreáll.

 

16 éves lány jön fiatal barátjával: a lány terhes, de otthon nem merik megmondani, mert agyonverik. Próbálom megnyugtatni, hogy ezt muszáj, nem biztos, hogy annyira vészes a helyzet. Bátorsággal felvértezve elmennek, de két nap múlva közlik, mégsem megy. Beleegyeznek, hogy én hívjam fel az anyát (talán jobb , mint az apa, mondják). Kicsit könnyebb dolgom van, mert az anya is páciensem, lelete miatt nem nehéz "lépre csalnom." Első reakciója: agyonütöm, kitagadom, az apja megöli, majd kissé lehiggad, akkor behívom a fiatalokat. Ha nem is békésen, de nem fenyegetve távoznak, azzal, hogy majd jelentkeznek. Így is történik, de nem megszakításra, hanem úgy döntenek, a két család engedi a fiatalokat egybekelni.

 

Fiatal, megijedt asszony kívánsága az, hétvégén legyen a megszakítás, mert a férje nem lesz otthon, így nem értesülhet meggondolatlan cselekedetéről. Egyébként nagyon jól élnek, nem akarja tönkretenni a házasságát. Azon a napon több hasonló betegünk volt. Egyszerre engedtük őket haza, és csodák csodájára megjelent a fiatal nő férje is. Csak egy baj volt: a barátnőjéért jött. Mi sem  tudunk mindent - megoldani sem!

 

 

Bűnös szüzek

A szüzesség, ahogy mondani szokták nem kérdés, de nőgyógyászati rendelőben még jelen lehet és kérdésként is felmerülhet,

Anya hozza tizenhat éves lányát, mert folyásos problémái vannak, de nem tudja, hogyan lehet megvizsgálni, mert még fiúval nem volt. Négyszemközti megbeszéléskor kiderül, hogy  két éve pettingezik, és a vizsgálatnak nincs akadálya. Nem tudta, hogy a szüzességet így is el lehet veszíteni.

Harmincadik évét betölttött jogász nő jelentkezik azzal a gonddal, hogy 4-5 hónapja nincs vérzése, de terhes nem lehet, mert ő még szűz. Egyszerű vizsgálattal is lehet látni, hogy terhes, de a szüzesség is igazolható. Ha nehezen is, de tárgyalás nélkül sikerül meggyőzni terhességéről. Belátja, hogy a játéknak komoly eredménye lett. Ma már tolja a gyerekkocsit, igaz, szüzessége megmaradt.

Nem tudja hogyan mesélje el gondját az az anya, akinek van egy tizenhét éves szép lánya, a barátnőjének egy szemrevaló fia, akiket összehoztak. Vallási gondolkodásuk és vagyoni helyzetük hasonlósága alapján ideálisnak látják a frigy létrehozását. A fiú anyja a tervkészítés közben megjegyzi, hogy reméli, még érintetlen a lány. "Természetesen"- hangzott a felelőtlen válasz. Mikor komolyra fordult a dolog, kiderült, hogy ezen a ponton megbukhat a házasság. "Segítsen Doktor úr!" A problémát a műtőben megoldottuk. A nászéjszaka jól sikerült.

19-20 éves lány magabiztosan, de értetlenül mondja, hogy ő még szűz, pedig már több fiúval is megpróbálta, de mindegyiknek beletört a "bicskája". A vizsgálat igazolta a lány állítását. A műtői bicska nem tört bele.

Harminckét éves meglehetősen zavarban levő nö jelentkezett vizsgálatra. Igen nehezen adta elő, hogy évek óta házasságban él, de még  szűz! A vizsgálat igazolta az állítását. Többszöri konzultáció eredményeképpen sikerül kideríteni, hogy a terhességtől és a szüléstől fél. Mindenütt azt hallja, hogy nincs biztonságos védekezési mód, ezért nem hajlandó házaséletre. "Fogamzásgátló" végül megoldotta a gondját.

Ötvenéves nő keresi fel a rendelőmet azzal, hogy több, mint egy hónapja vérezget, pedig ő még  szűz. Tényként tudjuk igazolni állítását, de közlöm vele, hogy egy beavatkozást kellene végezni, mely a szüzességének elvesztésével jár, különben végzetes lehet a baja. A műtétbe nem egyezett bele, mondván, ha eddig megőrizte szüzességét, ő már így akar Isten elé kerülni. Óhaja teljesült. (?)